Gerelateerde producten

Hoe krijg ik een groene en gezonde grasmat?

Geschreven op 28-04-2014 door *Remi van Buul
Hoe krijg ik een groene en gezonde grasmat?

Grasmaaien, voor de één een zaterdags genot en voor de ander een terugkomend wekelijks vraagstuk of het niet beter is om de hele tuin te betegelen. In ieders geval kan een mooi stuk gras, een waardevolle bijdrage leveren aan het woonplezier.


Met name voor een gezin met kinderen of huisdieren, waarbij vaak het gazon de beste speelkamer van het huis is, wordt er op het gras gekliederd met water, er wordt gevoetbald of gespeeld met de hond, maar er kan ook heerlijk van de zon genoten worden. Het gebeurt allemaal op dat mooie groene tapijt. Om ervoor te zorgen dat je gras heel het jaar door in topconditie blijft, dienen er een aantal dingen te gebeuren. Verticuteren, mulchen en bemesten zijn termen die daarbij om de hoek komen kijken. Mede zorgen deze gazonverbeteraars ervoor, dat jouw gras dit keer wél groener is dan bij de buren. Hier wat tips die je helpen het gras gezond te houden.
 

Bemesten: wanneer en hoe?

Om het gras in een goede conditie te brengen dien je het een aantal keer per jaar te bemesten. Mos is een dooddoener voor een gezond gazon. Gebruik voor de eerste bemesting in maart/april een meststof met mosdoder. Deze kunstmatige gazonmest zal het mos in je gras doden, zonder dat het gras beschadigd raakt. In de maanden juni en juli kun je het best organische gazonmest aan je gras voeren. Deze mest werkt wat langzamer dan kunstmatige gazonmest, maar is juist gericht op het lange termijn resultaat. Stikstof is in mest één van de belangrijkste voedingsstoffen. Stikstof zorgt ervoor dat je gras een gezonde bladgroei ontwikkeld en je gras die diepgroene kleur krijgt. Zorg er met mest altijd voor dat het gehalte stikstof in de mest rond de 30% is. September is de maand dat er nog een keer bemest mag worden om ervoor te zorgen dat het gras zonder kleerscheuren de winter doorkomt. Gebruik in deze maand weer kunstmeststof met mosdoder om de laatste stukjes mos te bestrijden.

Het advies is om 3 keer per jaar je gazon te bemesten, en dan wel in de perioden:

  1. Maart/april
  2. Juli
  3. September

Waarom verticuteren zo belangrijk is

Verticuteren is eigenlijk niets minder dan ‘het schoonharken’ van je gazon. Door het veelvuldig grasmaaien kan de grond ‘verstopt’ raken waardoor mos onbezorgd zijn gang kan gaan. Dat tekort aan zuurstof voor je gras kun je verhelpen door het schoon te harken oftewel: verticuteren. Er zijn speciale verticuteermachines die dit voor je kunnen doen. Ze verwijderen dood mos en ander ongewenst onkruid. Hierdoor kan het gras weer goed doorademen. Schrik niet van het resultaat. Je gazon zal na het verticuteren er gehavend bij liggen. Na het verticuteren kun je je gazon bemesten. Geef het gras tenslotte een paar dagen de tijd om van het verticuteren te herstellen.

Het is gewenst om 2 keer per jaar te verticuteren, in de maanden:

  1. Maart
  2. Augustus

Grasmaaien en mulchen

Het gras heeft een gezonde groei als het om en nabij 3,5 centimeter per week groeit. Maai het gras niet te hoog of te laag af. Te hoog afmaaien zorgt voor verstikking en te laag maaien zorgt ervoor dat mos zijn vrije gang kan gaan. In de regel is het zo dat je het gras ongeveer op 4 centimeter af dient te maaien. Gebruik hiervoor de geschikte grasmaaier. (ook afhankelijk van het grasoppervlak) Tegenwoordig is het wenselijk om een mulch grasmaaier te gebruiken. Het gras wordt dan tijdens het maaien, versnipperd en uitgestrooid tussen de grassprieten. De versnipperde deeltjes gras brengen op deze manier hun voedingsstoffen terug in de bodem. Voordeel: Mulchen voedt het gras en bespaard jou een hoop gesjouw met die gras-opvangbakken!

Geef je gras de aandacht die het verdiend, want het is tenslotte dé groene blikvanger van je tuin. Het harde werken zal je beloond worden, zodat jij uiteindelijk, zonder enige vorm van tegenzin, je zaterdagmiddag mag gaan besteden aan het maaien of verticuteren van dat heerlijke diepgroene gras.