Wat is het nut van drijfplanten?
Veel mensen zijn wat huiverig voor het plaatsen drijfplanten in hun vijver. Ze zien een beeld voor zich van een volledig groene vijver; overgenomen door de drijfplant! In de praktijk valt gelukkig hartstikke mee en drijfplanten zijn daarbij ook nog eens erg nuttig in uw vijver! Niet alleen zorgen ze voor schaduw in uw vijver waardoor algen minder snel ontwikkelen, ze produceren tevens zuurstof en nemen afvalstoffen op. Vissen gebruiken de drijfplanten als schuilplaats en andere vijverdieren creëren een kraamkamer en leggen hun eitjes tussen de drijfplanten! Je leest het, drijfplanten werken niet enkel decoratief; ze geven uw vijver een natuurlijke uitstraling, maar tevens hebben zij een zeer belangrijke biologische functie voor het onderwaterleven!
Drijfplanten plaatsen en verzorgen
Eenvoudiger kan bijna niet! Zodra de temperatuur boven de 15 graden uit komt kun je de nieuwe planten plaatsen. Drijfplanten leg je op een oppervlakte van de vijver en daarmee ben je klaar! Doe dit zo snel mogelijk na ontvangst van uw drijfplanten! Je dient wel wat rekening te houden met de zuurstofplanten; zij hebben zonlicht nodig om hun werk goed te kunnen doen. Je kunt daarom het best een goede verdeling maken in de vijver met de verschillende soorten waterplanten die je wilt plaatsen. Veelal gebeurt dat ook al vanzelf doordat een vijver beschikt over verschillende niveau’s op de bodem. Iedere plant vraagt weer om een eigen gewenste hoogte in het water. Drijfplanten worden daarentegen vaak in het midden geplaatst. Zo lopen de planten aan de zijkanten geen belemmeringen op.
Soorten drijfplanten
Er zijn zowel winterharde als niet-winterharde drijfplanten verkrijgbaar. De winterharde soorten kunnen op twee manieren overwinteren; enkele soorten zakken naar de bodem zodra het kouder wordt, andere soorten vormen winterknoppen die naar de bodem zakken. Bij beide soorten zal de plant weer boven komen drijven zodra de temperatuur weer hoog genoeg is! Let op dat je de winterknoppen niet weg gooit bij het schoonmaken van jouw vijver. Niet winterharde drijfplanten schept je uit jouw vijver en kun je laten overwinteren in een ondiepe schaal met modder uit jouw vijver. Vul de modder regelmatig aan en zorg dat de schaal op een lichte plek staat waar de temperatuur niet onder de 16 graden zakt. De drijfplanten plaatst u, zodra ze goed zijn uitgelopen en de buitentemperatuur boven de 15 graden is, weer in uw vijver.
Moet ik drijfplanten snoeien?
Net als andere planten zullen drijfplanten groeien en dus ook gesnoeid moeten worden. Dit gaat echter iets anders te werk; je schept het teveel aan drijfplanten uit uw vijver met een schepnetje of scheurt ze los van elkaar zodat je de hoeveelheid overhoudt die je wenst. Het overschot kun je weggooien of natuurlijk delen met andere vijverbezitters!
Meer weten over drijfplanten?
Creëer een natuurlijke uitstraling in uw vijver met behulp van drijfplanten en draag daarbij direct een steentje bij aan het ecologisch proces van het onderwaterleven! Wil je meer weten over drijfplanten? Neem dan gerust even
contact met ons op! Wij staan klaar om je te helpen en om je te voorzien van een geschikt antwoord op jouw vragen!
En profiteer van acties