Hoe voorkom ik wateroverlast in mijn tuin?

Geschreven op 17-10-2017 door *
Hoe voorkom ik wateroverlast in mijn tuin?

Om wateroverlast in de tuin te voorkomen dient er bij het ontwerp van de tuin rekening te zijn gehouden met regenwater. Het terras dient bijvoorbeeld schuin af te lopen. Daarnaast kunnen ook afwateringssystemen zorgen voor de afvoer van overtollig regenwater. Ondanks een zorgvuldig plan kan het zo zijn dat de afwatering niet loopt zoals gepland of u bent verhuisd naar een woning waar minder nagedacht is over deze afwatering; wateroverlast! Gelukkig is daar nog wat aan te doen!


Waarom wateroverlast oplossen?

We weten allemaal dat 'te' nooit goed is. Zo ook teveel water voor uw tuin. Het putje loopt letterlijk en figuurlijk over; uw tuin kan de hoeveelheid water niet meer aan. Wateroverlast kan meer schade aanrichten dan u mogelijk op het eerste moment denkt, immers; vaak loopt na enige tijd het water toch wel weer de grond in. U ziet dan geen plassen meer, maar de grond kan dan nog steeds te nat zijn voor uw tuin. Wateroverlast kan onder andere uw gazon aantasten waardoor er bruine plekken ontstaan, daarnaast kan een te nat gazon kapot gelopen worden. Ook kunnen uw terras of paden verzakken en een smerige groene aanslag krijgen. Uw geliefde pergola of schutting kan gaan rotten door wateroverlast. Tot slot kan wateroverlast invloed hebben op uw planten, planten komen niet tot bloei, gaan rotten of u kunt minder oogsten uit uw moestuin.
 

Hoe kan ik wateroverlast oplossen?

Uiteraard kunt u ervoor kiezen uw terras opnieuw te leggen en deze goed aan te sluiten op de hemelwaterafvoer. Ook kunnen roostergoten u helpen. Wanneer u deze plaatst aan de randen van terras of paden kan het regenwater makkelijker aflopen. Dit helpt tevens bij het gazon wanneer de roostergoten tussen terras en gazon geplaatst zijn. Daarnaast zorgt een goede bemesting voor een gezond gazon waardoor het water ook beter kan weglopen. Tevens kunnen bedrijven, gespecialiseerd in wateroverlast, voor u een drainage systeem aanleggen, er worden ondergronds buizen aangelegd in uw tuin die het regenwater af laten lopen op een groter watersysteem. Dit is vaak nodig in nieuwbouwwijken waar de grondstructuur niet doorlatend genoeg is. Een andere, vrij makkelijke oplossing tegen wateroverlast is het plaatsen van een regenton. Door middel van een regenton wordt regenwater vastgehouden. Tijdens grote buien zorgt dit ervoor dat regenwater via de dakgoot opgeslagen wordt. De hemelafvoer heeft dus meer capaciteit om het water uit uw tuin weg te werken. Uiteraard kunt ook tevens een regenton plaatsen bij uw garage, schuur of tuinhuis wanneer deze van een dakgoot is voorzien.
 

Subsidies bij wateroverlast?

Wateroverlast treft vaak niet u alleen maar een hele (nieuwbouw)wijk. Steeds meer gemeenten keren daarom subsidies uit voor het aanschaffen van een regenton om zo gezamenlijk wateroverlast te verminderen. Informeer dus bij uw gemeente of u subsidie kunt ontvangen bij de aanschaf van een regenton. Maar onthoud; ook zonder subsidie is een regenton een zeer duurzame en eenvoudige oplossing om uw wateroverlast te bestrijden!